Son Haberler

ULUSLARARASI KEMAL YALÇIN SEMPOZYUMU

Duisburg-Essen Üniversitesi Türkistik Bölümü tarafından 15 Aralık 2017 tarihinde düzenlenen Anadolu’nun Evlatları -Uluslararası Kemal Yalçın Sempozyumu’na Almanya, Hollanda, Belçika, Türkiye ve Amerika’dan gelen 200 kadar davetli katıldı.

Duisburg-Essen Üniversitesi 2016 yılında Kemal Yalçın Arşivi kurdu. Kemal Yalçın 45 yıllık yazarlık hayatının tüm kültür mirasını bu arşive bağışladı.

Türkistik Bölümü Öğretim Üyelerinden Davut Yeşilmen ve Sevengül Sönmez ile birlikte bir yıl çalışarak arşivin ilk düzenlemesi tamamladı.

Arşivin ilk etkinliği olarak Duisburg-Essen Üniversitesi Türkistik Bölümü Başkanı Sayın Prof. Dr. Kader Konuk himayesinde Anadolu’nun Evlatları -Uluslararası Kemal Yalçın Sempozyumu düzenlendi.

Sempozyumun Birinci Bölümünde Prof. Kader Konuk, Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün, Sevengül Sönmez, Nesrin Tanç Kemal Yalçın’ın eserleri hakkında birer sunum yaptılar.

İkinci Bölümde ise Kemal Yalçın’ın hayatlarını romanlaştırdığı Anadolu’nun Evlatlarından Ohannes Garavaryan (ABD), Süleyman Boz (Türkiye), Albert Sevinç (Almanya), Herman Hintiryan (ABD), Nihat Kömürcüoğlu (Türkiye), Melke Gabriel (Belçika), Agop Yıldız (Hollanda) kendi yaşam öykülerini, kendi tanıklıklarını anlattılar.

Prof. Kader Konuk, Ordinaryüs Prof. Dr. Onur Güntürkün ve Sevengül Sönmez sunumlarında Kemal Yalçın’ın mikro tarih yazarlığı alanında Türkiye ve dünya edebiyatında yeni bir çığır açtığını, edebiyat dünyasına yeni bir ses getirdiğini önemle vurguladılar.

Anadolu’nun Evlatları da konuşmalarında Kemal Yalçın’ın sadece bir yazar değil, aynı zamanda yaraları saran, dertlere derman olan bir ruh doktoru, bir barış elçisi olduğunu kendi hayatlarını örnek göstererek açıkladılar.

İstanbullu Ohannes Garavaryan, ailesinin ve kendisinin başına gelenleri ağlayarak anlattı, herkesi duygulandırdı ve düşündürdü.

Bu sempozyum Almanya ve Avrupa’da yaşayan Türkiyeli yazarlar için düzenlenen ilk sempozyum oldu.

Kemal Yalçın sempozyum kapanış konuşmasında, Kemal Yalçın Arşivi’ni kuran ve Sempozyumu düzenleyen Duisburg-Essen Üniversitesi Türkistik Bölümü Başkanı Sayın Prof. Dr. Kader Konuk’a, hakkında sunum yapanlara, hayatlarını anlatan Anadolu’nun evlatlarına, davetlilere ve sempozyumda emeği geçenlere teşekkür etti.

Kemal Yalçın konuşmasını “Bugün bana hayatımın en mutlu ve en şerefli bir gününü yaşattınız. Kalemime şevk, yüreğime güç verdiniz. Bugüne kadar yayınladığım 30 kitap, yazacaklarımın önsözüdür. Dilerim ömrüm kafamdaki kitapların yazımına yeter!” sözleriyle tamamladı.

Bochum, 18.12.2017 Kemal Yalçın