EdebiyatKitap Tanıtımı

Prof. Dr. BASKIN ORAN TÜRKİYE’NİN VİCDANIDIR!

Baskın Oran dürüst, vicdanlı, vefalı, cesur, çok çalışkan bir bilim insanıdır. Bir hayat ancak bu kadar renkli, mücadelelerle dolu olabilir. Akademik hayatında önüne dikilen engelleri medeni cesaretiyle aştı.
Prof. Dr. Baskın Oran

 

Darbecilere karşı korkusuzca hukuk mücadelesi verdi. Haklarını söke söke aldı! Hayatı boyunca ezilen, horlanan, katliama uğrayan Anadolu’nun Evlatlarının haklarını savundu. Dilleri koparılan insanların dili, sesleri kısılan insanların sesi oldu ve olmaya devam ediyor. Türkiye Baskın Oran ve onun gibi evlatlarıyla birlikte daha güzeldir. Türkiye, Baskın Oran ve onun gibi evlatları sayesinde insanlık içinde saygın bir yeri hak ediyor.
Baskın Oran’ın babasının babası Mehmet Nafiz, Mithat Paşa’nın Kalem-i Mahsus Müdürü idi.
Her ağaç kökü üstünde yükselir! Baskın Oran’ın kökü Osmanlı İmparatorluğu’nun Sadrazamlarından Şehit Ali Paşa’ya kadar gider. Babası tarafından üç önceki dedesi, 1716’da Petervaradin’de alnından vurularak ölen, III. Ahmet’in sadrazamı ve damadı Şehit Ali Paşa’dır. Babası ise CHP eski Milletvekillerinden Avukat Ekrem Oran’dır.
Baskın Oran’ın babası eski CHP Milletvekillerinden Ekrem Bey, 1950
15 Şubat 2021 günü, Baskın Oran’dan bir e-mail geldi. Kısa ve öz yazmıştı: “Kemal Hocam, selamlar. Birkaç gün önce ABD’de bir kitabım çıktı. Bundan sonra da aynı konuda daha iyisini yazamam.”
Hemen cevap verdim.
“Sevgili Baskın Hocam,
Bundan sonra da aynı konuda daha iyisini yazamam,” dediğiniz kitabınız hakkında sizinle birkaç soruluk söyleşi yapsak, ben sizin cevaplarınızı yayınlasam daha iyi olur düşüncesindeyim.”
Baskın Hocamla kitabı hakkında yazılı ve sözlü söyleşi yapma konusunda anlaştık. 25 Şubat 2021 günü zoom üzerinden yaklaşık 2,5 saat süren uzun bir söyleşi yaptık. Bu söyleşimizde kendisini daha yakından tanıma olanağı buldum. Sorularımı sordum, kendisi de ayrıntılı olarak cevap verdi.
Baskın Oran annesi Zehra Hanım’la, 1955
“Ben 1945 İzmir doğumluyum. Babam İstanbul Emirganlıdır, sülalesi eskilere gider. Annem Kulalıdır; okuma yazma bilmezdi. Sonradan kendi kendine gazeteleri okuyabilecek kadar öğrenmişti” sözleriyle başladı hayatını anlatmaya.
Baskın Oran, 1951

 

Sözünü hiç kesmedim, arada sorular sordum. Bazen de anlatılan olayların içinden hiç bilmediğim başka olaylar çıktı.
Söyleşimizin Birinci Bölümü Agos Gazetesi’nde bugün 27.5.2021 tarihinden yayınlanmaya başladı. Agos’tan okuyabilirsiniz.
Sevgili Baskın Oran Hocam, bu dünya, bu Türkiye sizinle birlikte daha güzel ve anlamlıdır! İyi ki varsınız!
Ayağınıza taş, gözünüze yaş değmesin!
Kalem tutan elleriniz dert görmesin!
Sizinle aynı dünyada yaşamaktan çok mutluyum!
Bochum, 27.5.2021, Kemal Yalçın
Resimleri Baskın Oran Arşivi’nden aldım. Çok teşekkür ederim.