Edebiyat

OSMAN OKKAN’A AVRUPA TÜRKİYELİ YAZARLAR GRUBU 2022 BELGESEL FİLM VE İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ VERİLDİ

29 Ekim 2023 pazar günü Köln ‘de WDR Salonunda yapılan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. ve Türkiye Almanya Kultur Forum’un 30. Kuruluş yılı kutlama töreninde, Osman Okkan’a daha önce hastalığı nedeniyle takdim edilemeyen ATYG 2022 BELGESEL FİLM VE İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ ATYG Eşbaşkanı Nevin Lutz tarafından takdim edildi.
ATYG Eşbaşkanı Nevin Lutz Osman Okkan’a Ödül Belgesini okudu ve takdim etti. Foto: Ruziye Kavas

ATYG Eşbaşkanı Kemal Yalçın da ödül gerekçesini okudu ve ödül diplomasini sundu.

2022 BELGESEL FİLM ve İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ

GEREKÇE

12 Kasım 2022, Gelsenkirchen, Almanya

SAYIN OSMAN OKKAN

1947 yılında Ankara’da doğdunuz. İlk ve ortaöğreniminizi İstanbul’da tamamladınız.

1965 yılında üniversite eğitimi için Almanya’ya geldiniz. Münster Üniversitesi’nde okudunuz. Öğrencilik yıllarında öğrencilerin, yerli ve göçmen işçilerin hakları için Alman sendikaları ve göçmen dernekleriyle birlikte mücadeleye başladınız. Türkiyeli göçmen işçileri örgütleme mücadelesinde yer aldınız.

1986 yılında WDR’de ve Köln Radyosu’nda kadrolu redaktör olarak çalışmaya başladınız. 20 yıl aralıksız WDR ve ARTE için belgesel filmler yaptınız.

ATYG Eşbaşkanı Kemal Yalçın Ödül Gerekçesini okudu ve Osman Okkan’a takdim etti. Foto: Ruziye Kavas

20 yıl WDR’de Monitor Programında, Radyo ve TV Kültür bölümlerinde, Köln Radyosu adı verilen Türkçe yayınlarda, ARTE Bölümünde sorumlu redaktör olarak görev aldınız.

Sayın Osman Okkan, sadece bir redaktör değil aynı zamanda belgesel film yapımcısı olarak Türkiye’den Almanya’ya çalışmaya gelen işçilerin, göçmenlerin haklarının kazanılması, özgürlüklerinin genişletilmesi, Almanya’daki siyasal, toplumsal hayata katılmaları, toplumsal uyumları için tutarlı, bilinçli, sabırlı, örgütlü mücadele ettiniz.

Türkiye’deki siyasal, toplumsal, kültürel gelişmelerle yakından ilgilendiniz. 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 askeri darbelerine karşı demokrasi ve insan hakları temelinde örgütlü, yasal mücadele yürüttünüz. Türkiye’den gelen siyasi mültecilerle sürekli dayanışma içinde bulundunuz.

Sayın Osman Okkan, En Alttakiler/Ganz unten  kitabı ve belgesel filmi hazırlanırken Alman yazar Günter Wallraf’a yardımcı oldunuz. Türk işçileriyle Wallraf arasında gizli iletişimi siz organize ettiniz.

“İnsan Manzaraları-Türkiye’den Altı Yazar Portresi” başlığı altında Nazım Hikmet, Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Murathan Mungan, Aslı Erdoğan’ın yeni belgesel filmlerini yaptınız. Bu filmlerin hem kitaplarını hazırladınız hem de yönetmenliğini yaptınız.  Bunlara daha sonra Ara Güler ve Fazıl Say portrelerini de eklediniz.

Sayın Osman Okkan, siz Türkiye’de, Almanya’da ve dünyada barış kültürünün gelişmesi için çok çalıştınız. 76 yıllık yaşamınızda daha güzel, daha özgür, daha mutlu bir dünya yaratmak için cesaretli, kararlı, tutarlı, başarılı, örnek çalışmalar yaptınız. Umutsuzluktan umut yarattınız. Almanya’nın ve Almanya’daki Türkiyelilerin, göçmenlerin sesi ve vicdanı oldunuz.

Bu nedenlerle Kurucu Onursal Başkanı Fakir Baykurt olan Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu’nun 2022 BELGESEL FİLM ve İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ’nü hak ettiniz!

Sayın Osman Okkan, sizinle aynı dünyada yaşamaktan çok mutluyuz!

Bu dünya ve bu Almanya sizinle birlikte daha güzel ve anlamlıdır.

İyi ki varsınız!

Avrupa Türkiyeli Yazarlar Grubu adına Eş Başkanlar

Nevin Lutz                                          Kemal Yalçın

Osman Okkan yaptığı teşekkür konuşmasında kendisine verilen bu ödüle layık olmaya çalışacağını dile getirdi ve tüm ATYG üyelerine teşekkür etti.
Memnuniyetini bildirdi.
Bochum, 30 Ekim 2023, Kemal  Yalçın