İsa Aslan 30 Ocak 2025 tarihinde, Hengelo’da vefat etti. İsa Aslan Süryanilerin dürüst, vefalı, vicdanlı evlatlarından ve canlı tarihlerinden biri idi. Süryanilerin başı sağ olsun! İsa Aslan beth Grigo’yu saygı, sevgi ve şükranla anıyorum. Ruhu şad, devri daim olsun! ALOHO MHASELE!
İsa Aslan ile “Süryaniler ve SEYFO”, “Süryani Halk Kahramanı Şemun Hanne Haydo” adlı kitaplarımın hazırlığı sırasında uzun söyleşiler yaptım. Çok iyi hafızası vardı. Yaşadıklarını, gördüklerini, bildiklerini hiç çekinmeden, korkmadan açık açık anlattı. Elindeki belgeleri, fotoğrafları bana verdi. Bana yardımcı oldu. İsa Aslan beth Grigo’yu saygı, sevgi ve şükranla anıyorum. Ruhu şad, devri daim olsun! ALOHO MHASELE
İsa Aslan’ın babası Gello Grigo Aslan, 1915 Anywardo köyü direnişi liderlerinden biri idi. İsa Aslan daima babasının izinden yürüdü. Hatıralarını bir kitap haline getirdi ve yayınladı.
İsa Aslan ile 28.11.2015 tarihinde, Hengelo’da Şemun Hanne Haydo hakkında konuştum. Bana anlattıklarını Süryani Halk Kahramanı Şemun Hanne Haydo adlı kitabımda yayınlamıştım Bir vefa borcu olarak şimdi burada aynen yayınlıyorum
“Ben İsa Aslan, 1936 yılında Aynwardo Köyü’nde doğdum. Bizim sülalemiz 1915’te Aynwardo direnişine katılmıştı. Babam Gello Griğo direniş liderlerinden biriydi. Benim babam Dekşüri Aşireti’ni, yani Çelebileri tutuyordu. Şemun Hanne Haydo ise Hevêrka Aşireti’ni tutuyordu. Buna rağmen babam ile Şemun iyi geçinirlerdi. Babam Şemun’u bir Süryani Kahramanı olarak kabul ediyor, büyük saygı gösteriyor, onu ziyarete gidiyordu. Ben babamla birlikte birkaç kere Şemun’un yanına gittim. Onların sohbetlerini dinledim. Şemun da Aynwardo’ya geldiği zaman babamla görüşür, geçmiş olayları konuşurlardı. Bu sohbetleri yaşlılar, gençler dinlerdi. Ben dört sene Sare’de Şemun Hanne Haydo ailesine çobanlık yaptım. Bu nedenle Şemun Hanne Haydo Ağa’yı çok yakından tanıdım.
Herkes Şemun’u takdir eder, onu hayranlıkla anlatırdı. Çocuklar ve gençler için Şemun örnek bir Süryani kahramanı idi. Ben çocukluğum ve gençliğimde Şemun gibi kahraman olmak, Süryanilerin haklarını savunmak isterdim. Şemun benim için bir umut idi. Hâlâ ona büyük saygı duyarım. Kürtler, Müslümanlar da Şemun’a saygı duyarlardı. Kürt destancılar onun hakkında türküler söylerlerdi, günümüzde de hâlâ söylemektedirler. Süryaniler bugün hâlâ Turabdin’de, Sare’de, Basibrin’de Şemun Hanne Haydo’nun hatıralarıyla, onun verdiği cesaret ve umutla yaşamaktadırlar.”
Bochum, 4 Şubat 2025, Kemal Yalçın