Gürsu Köyü Taş Mektebi’ni Yaşama Döndürme Projesi
Rize ili, Fındıklı ilçesi Gürsu köyünün TAŞ MEKTEP denilen ilkokulu virane idi, bir yılda imece usulüyle onarıldı, kültür merkezine dönüştürüldü. TAŞ MEKTEP 1948 yılında iki derslikli bir köy okulu olarak inşa edilmişti. Bu okulun 75 kadar öğrencisi, iki de öğretmeni vardı. Bu okuldan çok değerli öğrenciler, mimarlar, mühendisler, öğretmenler, doktorlar vb. yetişti. Taş Mektep 1993 yılında taşımalı sisteme geçildiği için kapatıldı. Zamanla viraneye dönüştü. Görenlerin yüreğini sızlatıyordu.
2016 yılında Lazların aşure günü olarak kabul edilen TERMON Gününde Taş Mektepten mezun olan öğrenciler bir araya gelmişlerdi. Taş mektepten mezun olanlardan biri de Makine Mühendisi Ercüment Şahin Çervatoğlu idi. Arkadaşlarına “Ben bu okuldan mezun oldum. Okulumun virane olması beni çok üzüyor. Benim hayalim bu okulu onarmak, bir kültür merkezine dönüştürmek,” dedi. Diğer mezunlar da “Bu hayali gerçekleştirelim,” dediler. Gürsu köylüleri de “Taş Mektebi onaralım,” dediler.
Ercüment Şahin Çervatoğlu ve birkaç arkadaşı kollarını sıvadılar. Ankara Mimarlar Odası’na düşüncelerini açtılar. Bu düşünce Türkiye’ye örnek olabilirdi. Ankara Mimarlar Odası düşüncelerini ve önerilerini Trabzon, Gaziantep ve Eskişehir şubelerine açtı. Onlarda bu projeye dahil oldular. Sonra bu projeyi üniversitelere bildirdiler. ODTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bartın Üniversitesi’nin aralarında bulunduğu 10 üniversite Gürsu Köyü Taş Mektebi’ni Yaşama Döndürme Projesi’ne destek verdiler. 45 mimarlık öğrencisi ve 10 akademisyen de bu çalışmaya destek verdi. Köylüler gelenleri misafir ettiler. Herkes imece usulüyle çalışıyordu.
Öğrenciler yaparak yaşayarak öğreniyorlardı. İnşaat süresince köylülere ve öğrencilere seminerler verildi. Çeşitli konularda söyleşiler yapıldı. Çalışmalar bir yılda tamamlandı.
Taş mektep 2018 yılından itibaren bir kültür ve eğitim merkezine dönüştürüldü. Gürsu köylülerinin, öğrencilerin, akademisyenlerin, çevre köylülerin katıldığı güzel bir açılış töreni yapıldı. Taş Mektep projesi birçok insana, birçok belediyeye ilham verdi, örnek oldu.
Gürsu Köyü Taş Mektebinden mezun olmuş olan Ercüment Şahin Çervatoğlu Fındıklı İlçesi Belediye Başkanı seçildi. Taş mektep projesini Fındıklı’ya bağlı 23 köydeki virane haldeki köy ilkokullarına uygulamak istiyor. Sümer köyü ilk okulu bunlardan biri. Projesi Ankara Mimarlar Odası tarafından yapılmış. Fakat ilgili makamlar, daireler projeye izin vermiyorlar.
Tek adam yönetiminin particilik anlayışı Ankara’dan tüm Türkiye’ye yayılmış durumda. Balık baştan kokuyor. “Ya benden olacaksın ya da yok olacaksın! Ya bize benzeyeceksin ya da ezileceksin!” mantığı birçok güzel işe engel oluyor.
Kışın sonu bahardır! Bahara ulaşmak için sabırla, bilinçle, sevgiyle çalışmak, çok çalışmak gerekiyor. Karagün kararıp kalmaz!
Bochum, 01 Aralık 2022, Kemal Yalçın